Browsing by Author "Cuenca García, Yajaira Belén"
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Item Cuantificación del bebidas alcohólicas diferentes contenido de metanol en tradicionales localidades en el tres producidas, cantón en Echeandia provincia Bolívar(Universidad Estatal de Bolívar . Facultad de Ciencias Agropecuarias . Escuela de Ingeniería Agroindustrial, 2015) Cuenca García, Yajaira Belén; Collay Yanchaliquin, Luis Orlando; Gaibor, JuanArtisan production of alcoholic beverages in GuarandaChimbo, San Miguel, Caluma, Echeandia that make up the province Bolivar are hand made by 900 families living directly from production of alcohol from sugar cane (Saccharum Robustum); cane variety of Cuban origin, technical designation POJ-2878, and most have been produced clandestinely under any regulations, which have created a number of technical and legal complications becoming an attack to the health and lives of people who consume no guarantees and quality standards. Distilled spirits are alcoholic beverages obtained from the distillation of fermented cane juice musts cane sugar. In the process of alcohol fermentation of different lengths are generated, with the highest concentration of ethanol and methanol. Higher alcohols (isopropanol, propanol, isobutanol, isoamyl, amyl), provide lesser extent the distinctive characteristics of each liquor. This research work aimed to quantify the content of methanol in three traditional alcoholic beverages produced at different locations in the Canton Echeandia - Bolivar Province, the factors under study were two factor A (types of alcohol), factor B (Localities ); we worked to identify major producers selecting processing craft alcoholic beverages (Blue Bird, Pata de Vaca, Pure) in three localities of Canton Echeandia (Lemon, Dinner, St. Lucia). For identifying each of the producers in the three localities he worked Geo referencing with GPS, weather station. The producers identified in the three locations (Lemon, Dinner, St. Lucia) make a total production of 50930 l / year in the three artisanal alcoholic beverages (Bluebird, Pata de Vaca, Pure), where the largest producers in the three localities are Mr, Mario Pilamunga with an output of 6020 l / year, 100 Mr Juan Naranjo with an output of 8150 l / year, Second Mr Lara with an output of 6500 l / year. High concentrations of methanol 30mg / 100ml and higher alcohols of 400mg / 100ml have proved harmful to health, causing damage to the central nervous system that are reflected in vision loss and constant headaches, caused by excessive consumption. In this preliminary study methanol levels in three spirits (Bluebird, Pata de Vaca, Pure) in three locations in Canton Echeandia (Lemon, Dinner, St. Lucia) was evaluated in order to assess whether the production of alcoholic beverages craft meets the requirements of health and consumer protection. Samples were collected from three major producers identified in the towns of: Lemon, Dinner, St. Lucia. Quantification of methanol, higher alcohols, furfural, was performed according to the Standard INEN 2014 gas chromatography, in all artisanal alcoholic beverages (Bluebird, Pata de Vaca, Pure) traces of methanol was within allowed by the Standard INEN 362 methanol 10mg / 100cm3 of absolute alcohol; Higher alcohols in the town Pure Lemon 165,1mg registration / 100cm3 of absolute alcohol that surpasses the limits established by the Standard INEN 362 150mg / 100cm3de absolute alcohol for brandies; showing that these products are safe for human consumption without excess methanolItem Plan de negocios del consumo del chocho (Lupinus mutabilis) deshidratado y su aporte nutricional, en la ciudad de Guaranda provincia Bolívar(Guaranda. Universidad Estatal de Bolívar. Maestría en Agropecuaria Mención Agronegocios., 2022) Cuenca García, Yajaira Belén; Salazar Ramos, Sonia del CarmenEl plan de negocios se realizò con la finalidad, a un tiempo próximo se cree una empresa que sea factible a la producción y comercialización del chocho (lupinus mutabilis) deshidratado en la ciudad de Guaranda. Este idea se desarrollò utilizando una metodología de investigación inductiva de enfoque descriptiva; que se ejecuta mediante un análisis bibliográfico documental y un trabajo de campo no experimental, que comprende la aplicación de una encuesta, realizando un proceso agroindustrial, un análisis nutricional en las instalaciones de la Universidad Estatal de Bolívar. El objeto de estudio es la población de Guaranda, de la cual se extrajo una muestra de 384 personas, considerando un nivel de confianza del 95% y un margen de error del 5%. La investigación a un nivel descriptivo y exploratorio permite demostrar la aceptación comercial del chocho en Guaranda y su aporte nutricional, lo que da la pauta para elaborar un plan de negocios que promueva la producción y comercialización del producto. Al cumplir con estos objetivos se llega a concluir la predisposición al consumo del chocho deshidratado entre la población de la ciudad de Guaranda, principalmente en los jóvenes de 12 a 17 años que viven en la zona urbana. Se puede afirmar que el chocho deshidratado es un producto cuyo aporte nutricional es rico en calcio, fibra y proteína, está compuesto por nutrientes totalmente libres de gluten y preservantes, capaces de generar 2000 calorías en 15 gramos del producto.Item Plan de negocios del consumo del chocho (Lupinus mutabilis) deshidratado y su aporte nutricional, en la ciudad de Guaranda provincia Bolívar(Guaranda. Universidad Estatal de Bolívar. Maestría en Agropecuaria Mención Agronegocios., 2022) Cuenca García, Yajaira Belén; Salazar Ramos, Sonia del CarmenXVIII RESUMEN El plan de negocios se realizò con la finalidad, a un tiempo próximo se cree una empresa que sea factible a la producción y comercialización del chocho (lupinus mutabilis) deshidratado en la ciudad de Guaranda. Este idea se desarrollò utilizando una metodología de investigación inductiva de enfoque descriptiva; que se ejecuta mediante un análisis bibliográfico documental y un trabajo de campo no experimental, que comprende la aplicación de una encuesta, realizando un proceso agroindustrial, un análisis nutricional en las instalaciones de la Universidad Estatal de Bolívar. El objeto de estudio es la población de Guaranda, de la cual se extrajo una muestra de 384 personas, considerando un nivel de confianza del 95% y un margen de error del 5%. La investigación a un nivel descriptivo y exploratorio permite demostrar la aceptación comercial del chocho en Guaranda y su aporte nutricional, lo que da la pauta para elaborar un plan de negocios que promueva la producción y comercialización del producto. Al cumplir con estos objetivos se llega a concluir la predisposición al consumo del chocho deshidratado entre la población de la ciudad de Guaranda, principalmente en los jóvenes de 12 a 17 años que viven en la zona urbana. Se puede afirmar que el chocho deshidratado es un producto cuyo aporte nutricional es rico en calcio, fibra y proteína, está compuesto por nutrientes totalmente libres de gluten y preservantes, capaces de generar 2000 calorías en 15 gramos del producto.