Browsing by Author "Cordero, Franco"
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Item Caracterización y mejora de la calidad higiénico sanitaria de la producción lechera en Bolívar, programa de autocontrol en Salinas, Guaranda.(Universidad Estatal de Bolívar, 2016-03-15) Calderón, Angela; Gómez, Elizabeth; Cordero, Franco; Altuna, José Luis; Pomagualli Agualongo, Darwin AlexisEsta investigación busca identificar, mediante una encuesta de diagnóstico y análisis de calidad de la leche bovina de los sistemas de producción existentes en Bolívar, caso parroquia Salinas, los factores de manejo que intervienen en la calidad higiénica sanitaria de la leche en el momento del ordeño identificando el potencial impacto en la salud humana y tendencias tecnológicas industriales.Item Determinación de mastitis mediante el recuento de células somáticas en hembras bovinas en la hacienda San Leonidas - provincia de Pichincha(Universidad Estatal de Bolívar . Facultad de Ciencias Agropecuarias . Escuela de Medicina Veterinaria y Zootecnia, 2012) Ojeda Reinoso, Fernando; Cordero, FrancoBoth beef cattle and dairy cattle have adapted very well to an industrial production that has led to large amounts of food at low cost. From the perspective of household production, small-or medium-scale, any of these purposes may have interest if behind them is an economic objective, mastitis in cows with fertility problems is a major cause of the lack of profitability of an operation. Studies in milk producing countries, due to mismanagement of the UBAS in production and poor handling techniques in health operations during the milking process. There is a big problem for milk hygiene, one of the most perishable and will soon be infected by innumerable germs that proliferate rapidly. Due to the lack of quality of milk in our country must find an alternative in improving the quality of the therapies that are based on the use of antibiotics and vaccines recundentes, and so I plan to make the count of "Somatic cells in milk" however as the objective of this is to contemplate the quality of milk for human consumption concentrating particularly on the production of milk with lower somatic cell value. This research work was carried out in the Hnda. San Leonidas located in the Pichincha province, canton of Casaba, Tupillachi parish, at 2900 meters, in an ecological zone belonging to the Boreal Forest Wet.In this investigation the following aims:Determine the mastitis using somatic cell count in bovine females on the farm Holstien Frisian SAN LEONIDAS - Province of Pichincha.Determine the number of somatic cells per ml of milk there.Establish the economic impact by the presence of mastitis in bovine females HolstienFresian breed.They use a group of 18 animals, 6 in each subgroup according to the thirds of the yield curve (0 to 3, 4 to 6 and 7 to 9 months), for which they were applied frequency tables and descriptive statisticsItem Determinación de valores referenciales en nitrógeno ureico sanguíneo en el ganado lechero en el cantón Mejía, provincia Pichincha(Universidad Estatal de Bolívar . Facultad de Ciencias Agropecuarias . Escuela de Medicina Veterinaria Y Zootecnia, 2014) Salagata Cando, Carlos Julio; Cordero, FrancoA nivel mundial y de acuerdo con información de la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), los principales países productores de ganado bovino son, en orden de importancia: Brasil, seguido de la India, China y los Estados Unidos. Más de 1 billón de personas a nivel mundial dependen del sector ganadero, y el 70% de los 880 millones de pobres rurales que viven con menos de USD 1.00 por día dependen al menos parcialmente de la ganadería para su subsistencia. En los últimos años ha aumentado considerablemente el interés de la aplicación de los análisis clínicos veterinarios en el diagnóstico de patologías en animales. El área de Química sanguínea tiene gran importancia en esta aplicación porque ofrece información adicional al veterinario y al productor para realizar un diagnóstico más preciso que conducirá al tratamiento específico, es decir, al tratamiento de la causa determinante de la enfermedad. Actualmente existe un gran número de pruebas Bioquímicas especialmente útiles en los estudios clínicos, por ejemplo cada año aumenta el número de enzimas mensurables que sabemos se alteran en las enfermedades y cuyos cambios pueden ser aplicados en el diagnóstico. Los valores fuera de lo normal de otras enzimas séricas también son de valor en el diagnóstico y determinación de la cuantía del daño en el hígado, páncreas, huesos y otros órganos y sistemas. Se sabe que en nuestro país no existen valores referenciales del NUS por lo cual no se han realizado investigaciones sobre los efectos de los niveles de nitrógeno ureico sanguíneo lo que induce a los ganaderos grandes problemas en la reproducción y la producción lechera, lo cual conlleva a pérdidas económicas significantes. Por medio de ello justifico el presente estudio teniendo como finalidad obtener valores referenciales propios dentro del cantón Mejía, provincia de Pichincha, permitiendo crear una base de datos para que sirvan como una fuente de consulta para las futuras investigaciones en este sector. Los objetivos planteados en esta investigación fueron: Determinar valores referenciales de nitrógeno ureico sanguíneo en ganado lechero. Obtener valores referenciales de niveles de nitrógeno ureico sanguíneo para esta zona agroecológica, Establecer los niveles de nitrógeno ureico sanguíneo en vacas de producción. Los principales resultados obtenidos fueron: El nivel estándar de ácido ureico en sangre para vacas productoras de 7 a 20 litros/vaca en la zona de Machachi fue de 5,8 mmol/L. El nivel de ácido ureico más alto se registró en aquellas vacas que tuvieron un producción de leche de 14 –17 litros /vaca con un valor de 6,4 mmol/L. Los rangos del perfil hemático estuvieron dentro de los parámetros normales sugeridos por el laboratorio clínico. Mediante las pruebas realizadas de laboratorio no se determinaron ningún tipo de patologías asociadas al riñón, hígado o cardiacas que pudieron influir sobre los niveles de nitrógeno ureico. La variable independiente que contribuyo a disminuir en un 12% el nivel de ácido ureico en la sangre fue la edad de las vacas productoras de lecheItem Evaluación de la influencia del recorte funcional de pezuñas mediante el método holandés en la producción láctea en vacas en diferente estado de lactancia, en la hacienda “San Luis”, ubicada en el cantón San Miguel de los Bancos(UEB.FCCAG.MVZ, 2012) Farinango Chávez, Isaac Mesías; Santamaría Fernández, Mario Alfonso; Cordero, FrancoClaudication is a multifactorial disease, directly related to the handling of animals (Berry, 1999). If the animal stays confined on hard surfaces, the outer rear hoof shows a marked tendency to overgrowth, which leads to the appearance of foot diseases and some consequences as hoof and laminitis dermatitis become more evident, lameness are important from the point of as animal welfare and economic losses due to the pain and discomfort that occur subsequent to the affected animal. The economic effect is due to the decrease in milk production, discarded milk treatment, treatment costs, inefficient reproductive activity, animal waste at a young age, poor weight gain in young animals. In Ecuador there are surveys and studies about the influence hoof cuts in productive performance of dairy cows, but from experience of many friends veterinarians, and animal scientists working on farms and ranches is known that this type hoof pathologies uncorrected time, cause very serious economic losses in a dairy herd and correcting their excess hoof growth are overcome and improve their growth performance. The objectives in this study were to evaluate the influence of Functional Hoof Trimming by the Dutch method in milk production in cows in different lactation at Hacienda "San Luis". Identify milk production in cows in different stage of lactation after the application of functional trimming of hooves. Set weight gain in cows in different lactation after functional trimming of hooves. Determine the percentage of cows suffering from lameness in the herd. Perform economic analysis in the benefit - cost. This research was conducted at the "St. Louis", owned by the family Bastidas Herrera. The experimental material was used were 18 dairy cows and the method used Mestiza clipping was him Dutch Functional Hoof Trimming. The main conclusions were: The average total milk production in this trial was 148.5 liters / chattel. In regard to the factor A (Steps lactation), regarding gain in total milk production in livestock evaluated were subjected to study for 30 days was determined as the best A2 (half lactating) with 0.6 liters / chattel. For factor B (functional hoof trimming) treatment which presented the best average gain in milk production during the 30 days was the B1 (With cut functional) with 6.7 liters / chattel for the interaction of factors (AxB) T3 treatment (A2xB1) was the most efficient in terms of presenting the gain in milk production during the 30 107 days, with an average of 15.2 liters / chattel. The independent variables that contributed to increased milk production during the test were weight and milk production before, during and after the trial. In regard to the economic analysis was the best alternative T1 which presented higher net income to $ 11.31 USD dollar, a benefit cost ratio of $ 1.22 USD and an RI / C $ 0 , 22; be noted that this treatment was better because the milk production stage was highItem Evaluación de tres raciones totalmente mezcladas (tmr) de forraje hidropónico más fibra en la nutrición de vacas lecheras y su relación con sólidos totales(Guaranda. Universidad Estatal de Bolívar . Facultad de Ciencias Aropecuarias, Recursos Naturales y del Ambiente . Medicina Veterinaria, 2020) Soto Peña, Ramsés Gustavo; Cordero, FrancoEl propósito del este estudio fue experimentar una alternativa tecnológica que permita afrontar la escasez de agua y área de terreno que afecta la producción de pastos en época seca en la parroquia Salinas, cantón Guaranda, para ello se construyó un invernadero de 52.5 m2 en la comunidad Mercedes de Pumín, con el fin de alimentar 9 vacas con un peso promedio de 500 kg en la etapa de producción láctea con Forraje Verde Hidropónico (FVH) a base de trigo, cebada y maíz forrajero, complementado con fibra seca. La investigación incluyó la producción de FVH. La etapa de campo se realizó en tres etapas, la primera fue la producción de FVH, la segunda comprendió una duración de 15 días utilizando los siguientes tratamientos: T0: 100% pastoreo normal, T1: 40 % FVH trigo más 60 % fibra seca, T2: 40 % FVH cebada más 60 % fibra seca y T3: 40 % FVH maíz forrajero más 60 % fibra seca. La comparación estadística se realizó mediante un Diseño de Bloques Completamente al Azar. Las variables estudiadas fueron: peso de los animales, volumen de leche (l), densidad de la leche, grasa de la leche (%), acidez de la leche (%) y proteínas (%) de la leche, se determinó que el tratamiento T2 comparado con el tratamiento testigo T0, genera un incremento de 6.40 l/vaca/día en la producción de leche, T3 se mantuvo primero estadísticamente en el resto de variables frente a T0, principalmente en cantidad de grasa y proteína, cuya diferencia entre T2 y T3 no fue numéricamente representativa en dichas variables, con valores de 0.03 % y 0.13 % respectivamente, además T2 fue el tratamiento con mejores ganancias económicas con un valor de beneficio/costo de $ 2.10, por tanto, se convierte en el tratamiento idóneo para su adopción. Finalmente se demostró que esta tecnología garantiza una producción constante de alimento haciendo uso eficiente de agua y suelo.Item Evaluación del perfil metaboólico proteico sanguineo y calidad de leche en vacas lactantes suplementadas con minerales quelatados(Universidad Estatal de Bolívar . Facultad de Ciencias Agropecuarias . Escuela de Medicina Veterinaria y Zootecnia, 2012) Bustos Marcial, Carlos Alberto; Gutiérrez Rodríguez, Daniel Alejandro; Cordero, FrancoLivestock on the farm owned by the Institute of Agricultural Technology "Luis A. Martinez "located in the Parish Cunchibamba Ambato Canton in the province of Tungurahua, we evaluated three levels of chelated minerals including extra additive for lactating cows. One of the supplementary feed was formulated based on chelated minerals commonly used the same experimental group was given witness. The other diet formulated on the basis of chelated minerals and administered to the two experimental groups divided according to milk production. These formulations were evaluated following additional variables: Levels of blood urea nitrogen, total blood protein levels, percentage of fat in milk, nonfat solids concentration in milk, milk density, percentage of protein in milk and milk production per cow / day, week, total. We used 24 experimental units (cows) divided into 3 groups taking into account the experimental unit size is 1 animal, and each group has 8 repetitions. They were distributed in a randomized complete block, and evaluated under the statistical analysis of variance. The experimental results showed highly statistically significant differences between treatments for the variables of blood urea nitrogen and total protein in blood. But for the test results were recorded only milk but not numerical differences between treatments statistics. The evaluation of chelated minerals as dietary additive source was made in the span of 60 days provided at the time of each milking (evening) in amount of 10 grams per liter chelated minerals, milk production, according to manufacturer's recommendations for the experimental groups 1 and 2. For the control group used a normal mineral concentrate. The amount of feed for each cow was divided into 4 kg each milking. 101 Experimental animals are kept under a continuous grazing system based rotating alfalfa and rye grass pastures as major and semi feedlot management systemItem Evaluación nutricional del hato lechero mediante el nivel de nitrógeno ureico en leche (nul) de la empresa “Aychapicho Agros S.A.”, en la parroquia Aloag(Universidad Estatal de Bolívar . Facultad de Ciencias Agropecuarias . Escuela de Medicina Veterinaria y Zootecnia, 2011) Gaguancela Sañaicela, Segundo Luis; Cordero, FrancoThis investigation you carries out in the Treasury AYCHAPICHO AGROS S.A. Property of the Ecuadorian army located in the parish of Aloag of the canton Mejía in the county of Pichincha and the laboratory of I Diagnose Veterinary ANIMALAB of the Dr. Hernán Calderón located in the city of Machachi. The main objective was to evaluate the cluster milkman nutritionally by means of the level of nitrogen ureico in milk and to determine the concentration of nitrogen ureico in the milk and its implication in the economic analysis in the relationship cost / benefit. For this effect one carries out a sampling during a cycle of shepherding of 45 days, taking every day a sample in a recipient of 250 ml, collection after having finished the I milk to the 7 am and directly of the cooling tank, later on they were taken directly to the laboratory. The total production of milk/day average of each one of the 45 days of evaluation was of 4160.14 liters with a standard deviation of 150.85, the daily minimum total production it was of 3774.00 liters, while the maximum production reached the 4534.00 liters. The color of the milk in each one of the 45 evaluated samples was white opalescent, color considered as normal, hundred percent of the samples of the milk presents an aromatic scent, because it is the scent coming from the recently milked milk, the flavor of the milk in the evaluations settled down in the 45 days it was sweet by hundred percent. The pH of the 45 samples presents an average of 6.38, with a standard deviation of 0.09. The minimum value was of 6.20, while the maximum value was of 6.60 of pH, therefore it can show that it is a sour milk with tendency to be neuter. 103 The didn't show a relationship the enters in content of the nitrogen in the samples of milk with the pH of these same samples then you grieve the coefficient of determination it was of r2 = 0.01. The 45 daily samples of milk after their respective analysis, they present an average of the content of nitrogen of 18.71 with a standard deviation of 2.04, the smallest value in the nitrogen content in the milk it was of 15.26, while their biggest value reached the content of 23.21. When comparing the different ones you mix forrajeras on the nitrogen content in the milk, it can show in general terms that the biggest contents corresponded when the cows consumed mixtures with the presence of leguminous. The biggest averages corresponded Kikuyo 40% + raygras 20% + clover 40%; Raygras 60% + Clover 30% + kikuyo 10%; and, I Pasture blue 80% + clover 20% that you/they achieved a content of superior nitrogen at 20.5 and they are occupying the first range by means of the test from Duncan to 5%, while the contents smaller than nitrogen in the milk you presents when he/she wasted away the mixtures forrajeras that have exclusively gramineous as Kikuyo 70% + raygras 30% and Kikuyo 80% + raygras 20% and they are occupying the last places of the second range. When establishing the relationship among the age expressed in months with the number of childbirths he/she was a coefficient of correlation of r = 0.81 * *, high and significant coefficient at the level of 1%, The biggest variability in the age you presents in the first childbirth inside a frequency of 70 cows, because he/she met an age average to the first childbirth of 46.16 months with a standard deviation of 21.38 months and a minimum of 21.21 months and a maximum of 116.55 months. Inside each childbirth the biggest percentage of cows in general terms presents a good corporal condition with percentages of 14.93, 13.43, 12.44, 7.96 and 5.47% for the childbirths 1, 2, 3, 4, and 5 respectively, it continues him the very good corporal condition with percentages of 7.96, 11.44, 4.48, 5.97 and 3.98% for the 104 childbirths 1, 2, 3, 4, and 5, respectively, but you grieve a single cow I present an excellent corporal condition The sanitary state of the cows inside the Treasury Aychapicho was good inside each one of the childbirths, reaching the bigger percentages of 25.50, 26.50 16.70 and 15.20% in the first one, second, third and quarter, respectively Due to the drop production of the animals the gross benefit is low of 52417.76, and when relating with the costs, it is appreciated that a lost one was obtainedItem Manejo integrado de los recursos naturales con base a cuencas hidrográficas: el caso de la microcuenca del Rio Osoloma de la provincia Bolívar – Ecuador.(Universidad Estatal de Bolívar, 2013-09-13) Espinoza, Klever; Cordero, FrancoLa vegetación de rivera juega un papel importante en la integridad del ecosistema acuático. Se ha demostrado que la deforestación de las orillas de los ríos cambian los parámetros físicos del agua como Ph, temperatura, oxígeno , porcentaje de materia orgánica así como las comunidades de macro-invertebrados acuáticos.Item Mitigación de los gases de efecto invernadero emitidos por rumiantes, mediante la utilización de residuos de cosechas como fuente de alimentación y el efecto sobre la producción de gas in vitro en la zona Los Santos, provincia Bolívar-Ecuador, 2015-2017.(Universidad Estatal de Bolívar, 2017-01-31) Monar, Nelson; Fierro, Sonia; Cordero, FrancoLas emisiones de metano por los rumiantes tienen un efecto considerable a nivel medioambiental debido al aporte que este gas hace al calentamiento global y a la disminución de la capa de ozono, aspectos que llevan a cambios climáticos que afectan drásticamente, entre otros, a los sistemas de producción agrícola y pecuaria. Otro aspecto relevante observado en los sistemas de producción ganadera es la energía alimenticia que se transforma en forma de gas metano y no es aprovechada por el animal. Considerando las situaciones anteriores, es importante plantear alternativas que disminuyan estas emisiones, mejorando las condiciones productivas de los sistemas ganaderos, pero a la vez intentando aminorar los efectos en la contaminación medioambiental (Carmona, J. et al, 2005). Como sabemos que la población mundial se supone que llegará a 8,2 mil millones en el 2030 y el ingreso per cápita promedio de casi el doble en el mismo período. La demanda de alimentos per cápita aumenta un 7% hasta 2030 siguiendo los patrones dietéticos propuesta por la FAO (HavliK, P. 2014).En el Ecuador el sector Agrícola constituye una de las principales fuentes de emisión de GEI, generados por la fermentación entérica del ganado bovino y por el residuo de cosecha de quinua, los cuales representan 50% y 19% de las emisiones de metano respectivamente. En el país se identificará medidas de mitigación: mejorará la dieta alimentaria del ganado bovino, uso y manejo de los desechos y residuos de cosechas a través de procesos de reciclaje. Bolívar ocupa el tercer lugar en superficie con uso agropecuario y afines, de la Región 5, con 381 mil hectáreas, lo cual equivale al 16% del total de la Región 5 y el 3% del total del país. Predomina en esta provincia la existencia de pastos cultivados con un total de 110.962 ha. (29% de la superficie agropecuaria) por la actividad pecuaria de producción de leche, seguido de montes y bosques ocupan el 23% de la superficie provincial utilizada (86.415 ha.) (Ministerio de Coordinación de la Producción, Empleo y Competitividad 2011