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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorSánchez, José-
dc.contributor.authorCáceres Bonilla, Santiago Fabian-
dc.contributor.authorCorro Portilla, Franlin Mauricio-
dc.date.accessioned2017-04-03T20:20:59Z-
dc.date.available2017-04-03T20:20:59Z-
dc.date.issued2017-02-10-
dc.identifier.urihttp://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1753-
dc.descriptionThe research "Agromorphological and productive characterization of blackberry (Rubus glaucus Benth) in three agroecological zones of the Bolivar Province was developed at the State University of Bolivar, Faculty of Agricultural Sciences, Agricultural Engineering Degree, the objectives were: To characterize agromorphologically and productively (Rubus glaucus Benth) in three agroecological zones of the Bolivar Province, the specific objectives were: To select orchards with greater productivity in the agroecological zones producing blackberry of the Province of Bolívar; Identify and select plants with productive and quality characteristics; Characterize in situ each of the selected plants. The proposed methodology was the characterization of the phenotypic variability of blackberry orchards in the three agroecological zones of the Bolivar province: Capilluco, Chillanes and Guantug Cruz. Measurements were applied to a sample of 15 plants per zone. Measurement variables were applied to the plant: crown diameter, vigor of the plant, total number of main, secondary and tertiary stems, number of production centers by secondary stem, tertiary; Leaf length per secondary and tertiary branch; Leaf diameter per secondary and tertiary branch. In the fruit the variables were evaluated: number of fruits by production centers, fruit weight by secondary and tertiary branch, yield, fruit length by secondary and tertiary branch, fruit diameter by secondary and tertiary branch, titratable acidity, soluble solids, Firmness, color and shape of the fruit. Finally the phytopathological variables were evaluated: incidence and severity of Botrytis, Oídios, Peronospora, descending wilt, damage by aphids, mites, cutzo and borer. The zone with greater productivity predominated over the area of Capilluco in which is established as an average of 6.42 kg per plant; Followed by the Chillanes area with 5.47 kg and the Guantug cross zone with 3.95 kg. The plants with the best productive characteristics correspond to the area of Capilluco and in relation to quality the areas of Guantug Cruz and Chillanes show better results of the evaluation of the variables of investigation in the delay.en_US
dc.description.abstractLa investigación “Caracterización agromorfológica y productiva de mora (Rubus glaucus Benth) en tres zonas agroecológicas de la Provincia Bolívar se desarrolló en la Universidad Estatal de Bolívar, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Carrera de Ingeniería Agronómica, los objetivos fueron: Caracterizar agromorfológica y productivamente la mora (Rubus glaucus Benth) en tres zonas agroecológicas de la Provincia Bolívar , los objetivos específicos fueron: Seleccionar huertos con mayor productividad en las zonas agroecológicas productoras de mora de la Provincia Bolívar; Identificar y seleccionar las plantas con características productivas y de calidad; Caracterizar in situ cada una de las plantas seleccionadas. La metodología propuesta fue la caracterización de la variabilidad fenotípica de los huertos de mora en las tres zonas agroecológicas de la provincia Bolívar: Capilluco, Chillanes y Guantug Cruz. Se realizaron mediciones a una muestra de 15 plantas por zona, se aplicó variables de medición a la planta: diámetro del copa, vigor de la planta, número total de tallos principales, secundarios y terciarios, número de centros de producción por tallo secundario, terciario; longitud de la hoja por rama secundaria y terciaria; diámetro de hoja por rama secundaria y terciaria. En el fruto se evaluaron las variables: número de frutos por centros de producción, peso del fruto por rama secundaria y terciaria, rendimiento, longitud del fruto por rama secundaria y terciaria, diámetro del fruto por rama secundaria y terciaria, acidez titulable, solidos solubles, firmeza, color y forma del fruto. Finalmente se evaluaron las variables fitopatológicas: incidencia y severidad de Botrytis, Oídio, Peronospora, marchitez descendente, daño por pulgones, ácaros, cutzo y barrenador. La zona con mayor productividad predominó sobre la zona de Capilluco en la cual se establece como promedio de productividad 6.42 Kg por planta; seguido de la zona de Chillanes con 5.47 Kg y la zona de Guantug Cruz con 3.95 Kg. Las plantas con mejores características productivas corresponden a la zona de Capilluco y en relación a calidad las zonas de Guantug Cruz y Chillanes muestran mejores resultados de la evaluación de las variables de investigación en la mora.en_US
dc.language.isospaen_US
dc.publisherUniversidad Estatal de Bolívar. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Recursos Naturales y del Ambiente . Escuela Ingeniería Agronómicaen_US
dc.relation.ispartofseriesFCCAG. IAG;178-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectACIDEZen_US
dc.subjectMORAen_US
dc.subjectHÍBRIDOSen_US
dc.subjectCLIMAen_US
dc.titleCaracterización agromorfológica y productiva de Mora (Rubus glaucus Benth) en tres zonas de la provincia Bolívaren_US
dc.typebachelorThesisen_US
Aparece en las colecciones: Agronomía

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