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dc.contributor.advisorRamón Curay, Edison Riveliño-
dc.contributor.authorChávez Morales, Angel Mauricio-
dc.date.accessioned2022-11-30T19:36:25Z-
dc.date.available2022-11-30T19:36:25Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/4677-
dc.descriptionThe objective of this research was to evaluate in vitro the antimicrobial activity of thyme essential oil (Thymus zygis) using the kirby-bauer technique on Staphylococcus aureus that were isolated and identified from milk that tested positive for mastitis using the CMT test at the "Edith" farm located in the province of Chimborazo in the Penipe canton between the parishes of La Candelaria and Releche, this pathology occurred with a prevalence rate of 48. 33% of a total of 60 cows tested, resulting in 29 animals positive at diagnosis, of which 20 cows exhibited mastitis caused by Staphylococcus aureus, this pathogen represented 68.96% of the total agents of mastitis. 96% of the total of the agents that were identified, it was also possible to stratify the presentation of this disease, where it was shown that those animals of Holstein breed expressed 65.6% (n=19) of cases, followed by those animals of Jersey breed which represented 24.12% (n=7) of occurrence and clinical presentation of the disease, and finally, the lowest occurrence of the aforementioned pathology was observed in animals of Brown Swiss breed where 10.28% (n=3) of clinical cases were observed. In the analysis of the antimicrobial activity of thyme essential oil, it was observed that the best average was presented by T3 (75%) with an average of 64.45 mm, followed by T2 (50%) with an average of 54.95 mm and finally the lowest average was presented by T1 (25%) with an average of 37.05 mm, versus T4: Erythromycin 15μg which presented an average of 19.90 mm. In the analysis of the antimicrobial susceptibility of Erythromycin against Staphylococcus aureus, according to the cut-off points established by CLSI, 95% of the isolates exhibited intermediate resistance and only 5% proved to be sensitive. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the essential oil for Staphylococcus aureus causing bovine mastitis was found at a concentration of 7% of thyme essential oil, since it presented an average of 9.85 mm of halo diameter. 85 mm of inhibition halo diameter, exceeding the scale of null sensitivity (-) < 8 mm.es_MX
dc.description.abstractEl objetivo de la presente investigación ha sido evaluar in vitro la actividad antimicrobiana del aceite esencial de tomillo (Thymus zygis) mediante la técnica de kirby-bauer sobre Staphylococcus aureus que se aislaron e identificaron a partir de leche que resultó positiva a mastitis mediante la prueba del CMT en la finca “Edith” ubicada en la provincia de Chimborazo en el cantón Penipe entre las parroquias La Candelaria y Releche esta patología se presentó con una tasa de prevalencia del 48.33%, de un total de 60 vacas testeadas, resultando 29 animales positivas al diagnóstico, de los cuales, 20 vacas exhibieron mastitis causadas por Staphylococcus aureus dicho patógeno representó el 68.96%, del total de los agentes que se lograron identificar, además se pudo estratificar la presentación de dicha enfermedad en donde se exhibió que aquellos animales de raza Holstein expresaron el 65.6% (n=19) de casuística, seguido de aquellos animales de raza Jersey los cuales representaron el 24.12% (n=7) de ocurrencia y presentación clínica de la enfermedad, y por ultimo, la menor ocurrencia de la patología antes mencionada se observó en animales de raza Brown Swiss en donde se apreció el 10,28% (n=3) de casos clínicos. En el análisis de la actividad antimicrobiana del aceite esencial del tomillo se logró observar que el mejor promedio lo presentó el T3 (75%) con una media de 64.45 mm, siguiéndoles el T2 (50%) con una media de 54.95 mm y finalmente el menor promedio lo presentó el T1 (25%) con una media de 37.05 mm, versus a el T4: Eritromicina 15μg que presentó una media de 19.90 mm. En el análisis de la susceptibilidad antimicrobiana de la Eritromicina frente a Staphylococcus aureus, según los puntos de corte establecidos por CLSI, el 95% de los aislados exhibieron resistencia intermedia y solo el 5% demostraron ser sensibles, La concentración mínima inhibitoria (CMI) del aceite esencial para Staphylococcus aureus causante de mastitis bovina se encontró en una concentración del 7 % de aceite esencial del tomillo, ya que presentó un promedio de 9.85 mm de diámetro del halo de inhibición, superando la escala de la sensibilidad nula (-) < 8 mm.es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherGuaranda. Universidad Estatal de Bolívar. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Recursos Naturales y del Ambiente. Carrera de Medicina Veterinaria y Zootecniaes_MX
dc.relation.ispartofseriesFCCAG.MVZ;225-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.subjectEVALUACIÓN IN VITROes_MX
dc.subjectANTIMICROBIANAes_MX
dc.subjectACEITE ESENCIALes_MX
dc.subjectTOMILLO ROJO (es_MX
dc.titleEvaluación in vitro de la actividad antimicrobiana del aceite esencial de tomillo rojo (Thymus zygis) mediante la técnica de kirby-bauer en staphylococcus aureus aislada de mastitis bovinaes_MX
dc.typebachelorThesises_MX
Aparece en las colecciones: Medicina Veterinaria y Zootécnica

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