Browsing by Author "Martínez, Jenny"
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Item Comparación de dos protocolos de analgesia postoperatorio en gatas sometidas a cirugia de ovariohisterectomia(Guaranda. Universidad Estatal de Bolívar. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Recursos Naturales y del Ambiente. Carrera de Medicina Veterinaria y Zootecnia, 2023-11) Martínez Solorzano, María Dolores; Nénger Coral, Diego Fernando; Martínez, JennyEn la presente investigación se plantearon los siguientes objetivos realizar la valoración del dolor en las gatas mediante las escalas de Melbourne y Grimace y determinar el mejor tratamiento de analgesia postoperatorio en gatas. El tamaño de la muestra fue de 60 pacientes, los protocolos analgésicos fueron el Citrato de Maropitant y la Bupivacaina. El trabajo de campo se efectuó en el Hospital Veterinario de Especialidades SINAI ubicado en Quito. Para el desarrollo de la presente investigación se comenzó por dividir a las 60 pacientes en dos grupos al azar para determinar el protocolo correspondiente: Grupo A infusión de Citrato de Maropitant, este medicamento se lo aplico en 2 tiempos: una dosis de carga en la premedicación y por infusión durante la cirugía y Grupo B aplicación intraperitoneal de Bupivacaina, este medicamento se lo puso de manera intraperitoneal en forma de chorro una vez extirpado útero, ovarios y antes de realizar la sutura de músculos. Una vez que las pacientes se despertaron de la anestesia se comenzó con las valoraciones del dolor, con Grimace se evaluó la posición de las orejas, posición de los ojos, tensión del hocico, posición de los bigotes, posición de la cabeza, estos parámetros se califican de 0 a 2 siendo 2 la puntuación más alta representando un alto nivel de dolor y 0 la más baja (sin dolor), una puntuación igual o mayor que 4 requerirá rescate analgésico; con Melbourne se evaluó variables fisiológicas: tamaño de la pupila, incremento de la frecuencia cardiaca, respiratoria, presencia de salivación y variables conductuales como respuesta a la palpación, actividad motora, estatus mental, postura y vocalización, estos parámetros se califican de 0 a 3 siendo 0 dolor ausente y 3 dolor insoportable, requiriendo rescate analgésico cuando la puntuación sea de 12 en adelante. Las valoraciones se las realizó 4 veces, la primera cuando las pacientes estaban totalmente despiertas de la anestesia y posteriormente 3 veces más con un intervalo de 2 horas entre tomas. Como parte de los resultados se observó que los dos protocolos analgésicos actuaron de igual manera al momento de reducir el estímulo doloroso, obteniendo resultados estadísticos no significativos p= >0.05.Item Functional, Antioxidant, and Anti-Inflammatory Properties of Cricket Protein Concentrate ( Gryllus assimilis)(Universidad Estatal de Bolívar, 2022-05-20) Quinteros, María Fernanda; Martínez, Jenny; Barrionuevo, Alejandra; Rojas, Marcelo; Carrillo, WilmanEdible insects can represent an alternative to obtain high-quality proteins with positive biological properties for human consumption. Cricket flour (Gryllus assimilis) was used to obtain cricket protein concentrate (CPC) using pHs (10.0 and 12.0) of extraction and pHs (3.0, 4.0, 5.0, and 6.0) of isoelectric precipitation (pI). Protein content, water and oil absorption capacity, protein solubility, antioxidant, and anti-inflammatory activities were determined. In addition, the protein profile was characterized by electrophoresis and the in vitro CPC digestibility was evaluated. Cricket flour presented 45.75% of protein content and CPC 12-5.0 presented a value of 71.16% protein content using the Dumas method. All samples were more soluble at pH 9.0 and 12.0. CPC 12-3.0 presented a percentage of water-binding capacity (WBC) of 41.25%. CPC 12-6.0 presented a percentage of oil-binding capacity (OBC) of 72.93%. All samples presented a high antioxidant and anti-inflammatory activity. CPC 12-4.0 presented a value FRAP of 70,034 umol trolox equivalents (TE)/g CPC, CPC 12-6.0 presented a value ABTS of 124,300 umol TE/g CPC and CPC 10-3.0 presented a DPPH value of 68,009 umol TE/g CPC. CPC 10-6.0 and CPC 12-6.0 presented high anti-inflammatory activity, with values of 93.55% and 93.15% of protection, respectively. CPCs can be used as functional ingredients in the food industry for their excellent functional and biological properties.Item Susceptibility analysis of Arcobacter isolated from fresh cheeses from municipal markets to fluoroquinolones in Guaranda City, Ecuador.(Universidad Estatal de Bolívar, 2022-04-01) Bayas Morejón , Favian; Ramón Curay, Riveliño; Segura Ochoa, Jagger; Martínez, JennySome species of the Arcobacter genus are considered emerging foodborne enteropathogens. However, the presence of this bacterium in cheese is little known. On the other hand, quinolones are considered first-line drugs for the treatment of campylobacter infection in human patients, but currently little data is available on the levels of resistance to these antibiotics among Arcobacter species. Thus, the objective of this study was to analyze the susceptibility of Arcobacter spp. isolated from 100 fresh cheeses, obtained from the municipal markets to Fluoroquinolones in Guaranda City, Ecuador. By culture, 47 out of the 100 cheese samples were positive with a total of 66 isolates. By PCR, the number of positive samples was reduced to 21 with 26 isolates. With respect to antimicrobial activity, 2 isolates showed resistance to Levofloxacin (7.69%) and 6 to Ciprofloxacin (23.08%). Nineteen strains exhibited intermediate resistance to Levofloxacin and 10 to Ciprofloxacin. This study is the first report on the presence of pathogenic species of Arcobacter spp. in fresh cheeses in Ecuador, which could act as a vehicle for transmission to humans and pose a potential risk to public health.