Fierro Borja, SoniaYanez Analuisa, Jorge AndrésZaruma Zaruma, Marilu Elizabeth2025-06-182025-06-18https://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/8509Ecuador is one of the main producers of cocoa, in the parish of San José del Tambo, the lack of knowledge and lack of technological advances hinder the understanding of the importance and the adequate method of applying fertilizers during the flowering and fruiting cycle of the crop. In the research carried out, the agroproductivity of the JA-Bola-2003 cocoa was evaluated by applying three fertilizers. The objectives were: i) To evaluate the agronomic characteristics of the cocoa crop. ii) To identify which of the fertilizers generates the greatest agro-productive response in cocoa. In this research, descriptive and inferential statistics were applied. Three treatments were used: T1 Magnet B (2.5 l/ha), T2 Politrax (2.75 l/ha), T3 Ferti-organ (4 l/ha), and T4 control without fertilization. The evaluation was developed in two stages, before and 6 months after application. The type of analysis was Fisher's test at 5%, Tukey's test at 5%, maximums, minimums, general mean and correlation and linear regression analysis. Various variables were evaluated, such as the number of flower buds, number of semi-open flowers, number of open flowers, number of cobs per plant, almond index, cob index, almonds per cob, cob diameter, cob length, weight of wet almond with pulp and testa, and dry almond weight. It was determined that the T3 treatment, with the application of ferti organ (4 l/ha), showed an increase of 26.49 % in the number of flower buds, reflecting a positive response in the development of cocoa plants. This increase allowed the number of semi-open flowers per plant to go from 139 to 169, equivalent to 21.58%, which is why a greater number of open flowers was achieved with an increase of 22.58%. Likewise, an increase of 6.68% was observed in the diameter of the pods and 21.05% more pods per plant. The pod index also improved significantly, with a reduction of 14.29%, indicating that fewer pods are needed to produce a kilogram of cocoa. This yield translated into increases of 5.43% in wet weight and 8.60% in dry weight, reaching a total production of 1642 kg/ha. These results highlight the effectiveness of the fertilizer due to its components such as boron, nitrogen, potassium, iron, zinc and total amino acids that help cocoa pods to improve their development, promoting more vigorous and uniform growth.Ecuador es uno de los principales productores de cacao en el mundo. En la parroquia San José del Tambo, Provincia Bolívar la falta de conocimiento y carencia de avances tecnológicos obstaculizan la comprensión sobre la importancia y el método adecuado de aplicación de fertilizantes durante el ciclo de floración y fructificación del cultivo. En la investigación realizada se evaluó agro – productivamente el cacao JA-Bola-2003, mediante la aplicación de tres fertilizantes. Los objetivos planteados fueron: i) Evaluar las características agronómicas del cultivo de cacao. ii) Identificar cuál de los fertilizantes genera mayor respuesta agro – productiva en el cacao. En esta investigación se aplicó estadística descriptiva e inferencial. Se utilizó tres tratamientos: T1 Magnet B (2.5 l/ha), T2 Politrax (2.75 l/ha), T3 Ferti – organ (4 l/ha), y T4 testigo sin fertilización. La evaluación se desarrolló en dos etapas, antes y a los 6 meses después de la aplicación. El tipo de análisis, prueba de Fisher al 5%, prueba de Tukey al 5%, máximos, mínimos, media general y análisis de correlación y regresión lineal. Se evaluaron diversas variables, como el número de botones florales, número de flores semi-abiertas, número de flores abiertas, número de mazorcas por planta, índice de almendra, índice de mazorca, almendras por mazorca, diámetro de mazorca, longuitud de mazorca, peso de almendra humeda con pulpa y testa, y peso almendra seca. Se determinó que el tratamiento T3, con la aplicación de ferti organ (4 l/ha), mostró un aumento del 26.49 % en el número de botones florales, reflejando una respuesta positiva en el desarrollo de las plantas de cacao. Este incremento permitió pasar de 139 a 169 flores semiabiertas por planta, equivalente a un 21.58 % es por ello que se alcanzó mayor número de flores abiertas con un incremento del 22.58%. Se observó un aumento del 6.68% en el diámetro de las mazorcas y un 21.05% más de mazorcas por planta. El índice de mazorca mejoró significativamente, con una reducción del 14.29 %, indicando que se necesitan menos mazorcas para generar un kilogramo de cacao. Este rendimiento se tradujo en incrementos del 5.43% en peso húmedo y del 8.60% en peso seco, alcanzando un rendimiento total de 1642 kg/ha. Estos resultados resaltan la efectividad del fertilizante debido a sus componentes como el boro, nitrógeno, potasio, hierro, zinc y aminoácidos totales que ayudan a las mazorcas de cacao a mejorar su desarrollo, promoviendo un crecimiento más vigoroso y uniforme.esJA-BOLA-2003EFECTIVIDADFERTI ORGANÍNDICE DE MAZORCAEvaluación agro - productiva del cacao (Theobroma cacao L.) JA-BOLA-2003 mediante la aplicación de tres fertilizantes en San José del TamboThesis